Tompa plusz Petőfi
A Herman Ottó Múzeum ráhangolója

A hernádkaki Vidám Páva – Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóház a Herman Ottó Múzeummal, a Magyar Küldeményművészeti Társasággal és a Spanyolnátha művészeti folyóirattal közösen mutatja be a 23. Légyottot Tompa plusz Petőfi (Cimborámnak szántalak) címmel.

A Légyottot Vass Tibor alapította 2001-ben. Az évről évre megrendezett Légyottok a miskolci operafesztivál létezéséig Bartók pluszok voltak, azt követően Tompa pluszokat rendezünk.

Most, a miskolci Múzeumok Éjszakájának belvárosi nyitó rendezvényén Tompa Mihály és Petőfi Sándor elképzelt hernádkaki találkozását elevenítik meg a kortárs alkotók.

Tompa Mihály és Petőfi Sándor Kerényi Frigyes eperjesi házában találkozott 1845. április 6-án, s Erdei lak címmel mindhárman ugyanarról a témáról írtak. A Költői verseny alcímű írás a Pesti Divatlapban jelent meg 1845. július 17-én.
Az idei Légyott fikciója szerint Tompa és Petőfi találkozása Hernádkakon is megvalósult, ahol közösen megalkották az Erdei Kak című írást.

Közel kilencven művész alkotásait láthatjuk, olvashatjuk; pályájuk elején állókét éppúgy, mint a Munkácsy-, József Attila-, Babérkoszorú-díjasokét, vagy ha kimondottan a városunk által díjazottakra tekintünk, szép számmal jelen vannak Kondor Béla- és Szabó Lőrinc-díjas alkotók is. Mindannyian szabadon elevenítik meg
Tompa és Petőfi valós és/vagy fikciós találkozását, s az Erdei Kak műcím tovább gondolásával erre az alkalomra készült szépírásaikban és a fiktív verset kísérő, illusztráló képeikben rögzítik ezzel kapcsolatos élményeiket.

Izgalmas lenyomata ez a kortárs művészeti szcénának, s méltó párja, folytatása a tavalyi Tompa plusz Garaynak, hiszen a Tompa plusz Petőfi is rajta tartja kezét a kortárs képzőművészet és irodalom ütőerén: amellett, hogy reprezentálja a ma élvonalát, esélyt ad a pályakezdőknek is.
A Légyott mindig is a műfaji sokszínűség, az átjárók izgalmas tárháza volt, nincs ez másképp idén sem: egészen egyedülállóan számos képzőművész írt is, s számos író készített képet is. Sőt, tavaly videó, idén már dal is született a témában.
A tárlat nemzetközi, hiszen határainkon túl élő alkotókat is szerepeltetünk, többek közt Svédországban, Romániában, Angliában, Szerbiában élőket is megszólítottunk.

Vass Tibortól tudjuk, s talán nem árulunk el vele nagy titkot: bízhatunk benne, hogy hamarosan lesz majd a sorban Tompa plusz Herman Ottó né , ahol a „né” a felső indexben Vass szerint arra is utal, hogy Herman Ottó felesége nem leánykori nevén, Borosnyay Kamillaként publikált: írásai, kötetei férjezett nevén láttak napvilágot.

Ám Tompa plusz Hermanék még a közeljövőben, most Tompa plusz Petőfizzünk a Hermanban, a Herman Ottó Múzeum Színészmúzeumában, a Miskolci Galéria Thália-házában.

*A Herman Ottó Múzeum e ráhangolója elhangzott a Múzeumok Éjszakáján, 2023. május 24-én a Herman Ottó Múzeum Színészmúzeumában, a Miskolci Galéria Thália-házában