240 Megtekintés 7 Perc

Szép vagy alföld, legalább nekem szép

Petőfi születésének 200. évfordulójára emlékezünk egész évben. A nemzet legkiválóbb költője tiszteletére dr. Farkas Zsuzsa és Horváth László, a Déryné Művelődési Sport Központ és Könyvtárral karöltve a karcagi középiskolások számára „Szép vagy alföld, legalább nekem szép” címmel vers és prózaíró pályázatot hirdetett 2022. december 22-én.

Amikor a pályázat ötlete megszületett, az volt a cél, hogy az irodalomkedvelő karcagiakat ösztönözzük arra, hogy saját műveket alkossanak. A versek, prózák megírása során fedezzék fel a magyar nyelv szépségét, sokoldalú kifejező erejét, dallamát, ritmusát.

A pályázatra 6 vers és 2 prózai mű érkezett hét pályázótól: Tóth Enikő és Beregszászi Flóra, Asztalos Andrea, Doma Petra Dorina, Csenda Tímea, Földvári Petra a Karcagi Nagykun Református Gimnázium, Keserű Tímea, a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulóitól.

A 2023. május 17-én a Könyvtárban tartott díjkiosztó ünnepségen Kolostyák Gyula előadóművész megzenésített Petőfi-verseket énekelt. Megható volt meghallgatni profi előadók tolmácsolásában, a szülőföldről, az Alföldről és a hazaszeretetről szóló pályaműveket. Köszönjük Szopkó Rita országos versmondó pályázat nyertesének, és Keserűné Ébner Tünde tanárnőnek az élményt.

A pályázat jeligés volt, csak a végén derült ki a hét pályázó neve. A pályázók egytől-egyig lányok voltak, mintha lírai lelkületű legények nem is lennének ezen a vidéken… A beérkezett műveket Gősi Vali költő, műfordító, dr. Farkas Zsuzsa, Horváth László dr. Bartha Júlia etnográfus, a Bereki Irodalmi Társaság több tagja zsűrizte és döntött a helyezésekről. A kiírástól eltérően a zsűri két második helyezés mellett döntött.

I. helyezett: Asztalos Andra, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanulója Ahová a szív hazatér c. költői prózájáért 50 000.- Ft. II. Földvári Petra, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanulója Hazatérve c. verse 30000,- Ft. II. Keserű Tímea a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója Szép Alföld című verse 30000.-Ft. III. Keserű Tímea a Szentannai Sámuel Ref. Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója Hazám című verse 20000,- Ft. díjazásban részesült.

A díjakat Vass Tibor József Attila-díjas költő, a Spanyolnátha művészeti folyóirat alapító főszerkesztője adta át. A többi pályázó dr. Bartha Júlia és a Bereki Irodalmi Társaság különdíjaként könyvcsomagot és ajándékcsomagot kapott.

„Szép vagy alföld, legalább nekem szép!”

2023. május 17-én a karcagi Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár Csokonai Könyvtárának nagytermében tartották a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett irodalmi pályázat eredményhirdetését. Az eseményen a megjelenteket köszöntötte és díjakat adott át Vass Tibor, lapunk főszerkesztője.

A meghívón a következő személyek aláírása szerepel:
Plesuné dr. Farkas Zsuzsánna, a pályázat ötletadója, a Karcagi Járási Ügyészség ügyésze;
Fülöp Ilona Erika, csoportvezető, Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár;
Dr. Bartha Júlia etnográfus, turkológus, a zsűri tagja.

Bartha Júlia Karcagon, 1955-ben született. Orientalista, néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja. Kutatási területe a magyar folklór és keleti kapcsolatai, török néprajz, különös tekintettel a török népszokásokra és a török–magyar kulturális érintkezési pontokra a népművészet és a népi táplálkozás terén. Tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Kőrösi Csoma Társaságnak, a Bereki Irodalmi Társaság, 1996-ban a Barbaricum Irodalmi és Művészeti Egyesület, Barbaricum Könyvműhely alapító tagja, 2005–2011 között elnöke. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.